A címer

A címer leírása és magyarázata


A település címere álló helyzetű háromszögű címerpajzs, kékkel - veressel negyedelt, a pajzs közepére egy kisebb fekete szívpajzs van helyezve.
A négyes tagolás a község négy településrészét szimbolizálja.

Az első kék mezőben: szabályos zöld hármashalomból kinövő, stilizált arany tölgyfa látható - két makkal és három levéllel.
Balinkát jelképezi, ill. a hármashalom és a stilizált tölgyfa a Bakony hegység tölgyeseire utaló motívum.

A második veres mezőben: hullámos ezüstpólya felett stilizált arany malomkerék lebeg.
Mai nevén Balinkabányát, a középkori nevén Eszényt szimbolizálja. A hullámos ezüst pólya (sáv) a Gaja patakra, a malomkerék az Eszény-puszta területén valaha működő vízimalomra utaló motívum.

A harmadik veres mezőben: egy arany korona lebeg. A koronát felülről lefelé, balharánt irányban egy arany markolatú ezüst szablya döfi át.
A koronát átdöfő kard Mecsér-falut, mai nevén Mecsér-telepet jelképezi. A „mecsér” a szláv nyelvekben „kardkovácsot” jelent - mivel itt valamikor királyi fegyverkovácsok éltek.

A negyedik kék mezőben: szabályos zöld hármashalomból kinövő stilizált háromágú arany virág látható - három ezüst ötszirmú virággal és áganként két-két levéllel.
Kisgyón bányát szimbolizálja, amely a középkorban szintén önálló falu volt. Kisgyón és környékének tájképi szépsége, valamint az itt nővő szép és védett növények miatt a „természetbarátok és a bakancsos turisták” paradicsoma lett. Erre utal a hármashalom és a stilizált virág.

A középső szívpajzs fekete mezőjében: felül egy-egy lebegő, egymással átlósan keresztbe tett, ezüst fejű és arany nyelű bányász szerszám látható. A szerszámok alatt veres lánggal égő ezüst bányász mécses lebeg.
Mind a négy településrészre jellemző és a bányászatra utaló motívumokat hordoz. A középkorban mind a négy településrész külön-külön történelemmel bíró önálló falu volt. Sajnos a török hódoltság alatt elpusztult Balinka, Eszény, Mecsér és Kisgyón. A török kiűzése után a sokáig lakatlan településrészek újratelepültek, majd felvirágoztak a környéken beindult bányászat hatására.